BIC koda bank

BIC koda bank

bic banke

Banke, ki so vključene v medbančno komunikacijsko omrežje (S.W.I.F.T), uporabljajo BIC oziroma SWIFT kodo. BIC je v angleškem jeziku okrajšava za »Bank Identifier Code«, SWIFT pa za »Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication«, uporabljata pa se tudi pri nas. Identifikacijska koda je lahko osemmestna ali enajstmestna v primeru, ko ima banka podružnice. Šifra je sestavljena iz štirimestne šifre banke, dvomestne šifre države po standardu ISO 9362 in dvomestne dodatne šifre.

BIC koda se uporablja za izmenjavo sporočil med bankami, potrebujemo pa jo tudi za plačila v tujino. Banka nalogodajalca tako s pomočjo te kode zna pravilno in hitro usmeriti plačilo preko SWIFT omrežja na pravo banko upravičenca. Če želite sprejeti nakazilo iz tujine, morate vašemu poslovnemu partnerju posredovati vašo BIC/SWIFT kodo na izdanem računu. Kodo prav tako morate pripisati k vašemu IBAN (International Bank Account Number) transakcijskemu računu. V kolikor plačujete plačilne naloge v območju SEPA, jo vnesete tudi tam, saj si lahko tako zmanjšate stroške transakcije. V Sloveniji banke lahko same pridobijo BIC kodo, zato je ni obvezno vpisati.

Vsaka banka ima seveda svojo kodo, BIC koda Banke Slovenije je na primer BSLJSI2X, poglejmo pa si še nekaj kod ostalih bank (vir).

BANKABIC KODA
Abanka Vipa d.d.ABANSI2X
UniCredit Banka Slovenija d.d.BACXSI22
Banka Celje d.d.SBCESI2X
Banka Koper d.d.BAKOSI2X
Deželna banka Slovenije d.d.SZKBSI2X
Factor Banka d.d.FCTBSI2X
Gorenjska banka d.d., KranjGORESI2X
Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.HAABSI22
Banka Sparkasse d.d.KSPKSI22
Nova Kreditna banka Maribor d.d.KBMASI2X
Nova Ljubljanska banka d.d.LJBASI2X
Poštna banka Slovenije, d.d.PBSLSI22
Probanka, d.d.PROBSI2X
Raiffeisen Banka d.d.KREKSI22
SKB banka d. d.SKBASI2X
Banka Volksbank d.d.SLBVSI2X
BKS Bank AG, bančna podružnicaBFKKSI22
Zveza bank, podružnica LjubljanaVSGKSI2K
KD Banka d.d. LjubljanaKDBASI22
Delavska hranilnica d.d.HDELSI22
Hranilnica Lon d.d, KranjHLONSI22
Hranilnica in posojilnica Vipava d.d.HKVISI22
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani