Kaj je euribor?

Kaj je euribor?

euribor

Euribor poznajo v vseh evropskih državah in od njega je odvisna višina vašega posojila. Spreminja se vsakodnevno in kljub temu, da je izjemno pomemben za izračun kredita, mnogi še vedno ne vedo točno, kaj sploh Euribor je. V nadaljevanju se pobližje spoznajmo s tem izrazom!

Euribor pomeni obrestno mero za denarna sredstva, ki se obračajo v medbančnem sektorju evrskega območja. Oblikuje se glede na ocene in izračune, s katerimi banke ugotovijo, po kakšni obrestni meri si bodo lahko same posojale denar. Euribor se je prvič izračunal že daljnega leta 1999, ko je nastala monetarna unija.

Kako se oblikuje Euribor?

Za izračun Euriborja podatke prispeva kar 57 bank (nemške, francoske, belgijske, nizozemske, italijanske, španske,  itd.), prav tako pa se pri določanju Euriborja upošteva tudi podatke dobljene pri sedmih globalnih bankah izven EU območja. Za sam izračun Euriborja je pristojne agencija Reuters, ki podatke tudi prva objavi. Na podlagi pridobljenih podatkov, nato izločijo 15% najcenejših in 15% najdražjih obresti, na podlagi ostalih pa nato izračunajo povprečje.

Ker se računa povprečje za različno dolga obdobja – od enega tedna pa vse do enega leta – je dnevno objavljenih 15 različnih euriborjev.

Kateri Euribor upoštevajo naše banke?

Slovenske banke povečini uporabljajo 6-mesečni Euribor – torej izračunano povprečje obrestnih mer za pol leta. Takšen Euribor torej upoštevajo, ko vam izračunajo posojilo oziroma kredit. Nekatere banke omogočajo tudi tri- ali dvanajstmesečni Euribor, na podlagi katerega nato računajo kredit. Banke se naprej razlikujejo tudi glede na to, kako pogosto usklajujejo vrednosti Euriborja (dnevno, mesečno, na vsake pol leta). Preden se torej odločimo za določeno banko, pri kateri bi želeli vzeti kredit, je smiselno pregledati in se dobro pozanimati o pogojih in izračunih Euriborja, na podlagi katerega vam bodo posojilo zaračunali.

Na kaj torej paziti, ko jemljemo posojilo?

Pri nas je večina posojil izračunanih na podlagi variabilne obrestne mere, pri čemer se kot rečeno banke razlikujejo glede na upoštevano povprečje za izračun Euriborja (3-, 6- ali 12- mesečni euribor). Pred odločitvijo za določeno banko, se pozanimajte, kateri Euribor upoštevajo in na kako dolgo časovno obdobje ga banka usklajuje. Glede na trenutno finančno stanje se je smiselno z bančnikom ali finančnim svetovalcem dobro posvetovati, kateri Euribor je najbolj ugoden. Nekateri menijo, da je najugodnejši trimesečni Euribor – in sicer tako v času padanja kakor rasti obrestnih mer. Na spletu lahko tudi preverite njegove dnevne vrednosti in te nato primerjate z vrednostmi, ki vam jih ponudijo pri vaši banki. Preden vzamete posojilo, se o kreditnih pogojih in višini Euriborja pozanimajte vsaj pri dveh ali treh različnih bankah, da boste tako zares izbrali najbolj ugodno.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani