Kako varčevati?

Kako varčevati?

kako varčevati

V današnjih časih vse pogosteje slišimo besedo varčevanje, saj so posledice gospodarske in finančne krize še vedno prisotne in denarja je tako v državnih kot tudi v zasebnih ustanovah vedno manj. Vse več je ljudi, ki se zelo težko prebijejo skozi mesec in si zagotovo ne morejo privoščiti varčevanja težko zasluženega denarja, a vseeno je posebno v takšnih situacijah zelo koristno, da vsak dodaten evro, ki ga zaslužimo, čim bolje investiramo.

Tisti, ki si lahko privoščijo varčevanje oz. želijo varčevati za dosego določenega cilja v prihodnosti, pa se zagotovo večkrat vprašajo, kateri način varčevanja je trenutno najboljši in najbolj donosen. V naslednjih odstavkih bomo na kratko opisali nekaj načinov varčevanja, ki so danes najbolj priljubljeni ter opisali, kakšne so prednosti in slabosti le-teh.

Naložbe v sklade

Varčevanje v skladih je bil pred nekaj letih najbolj popularen in priljubljen način investiranja prihrankov. Po veliki finančni krizi pa je takšno varčevanje precej izgubilo na priljubljenosti, saj je postalo veliko bolj tvegano. Upravljavci skladov namreč naš denar vlagajo v delnice in obveznice na svetovnih trgih, ki pa vse bolj nihajo. Običajno je dolgoročno investiranje v sklade lahko dobičkonosno, a žal zajamčenega donosa ni, saj je lahko le-ta v določenem skladu negativen. Prednost skladov je ta, da jih je veliko in lahko vnaprej izberemo, ali bomo investirali v bolj rizične sklade z možnostjo višjega zaslužka ali stabilnejše, ki pa nikoli ne garantirajo možnosti velikih zaslužkov.

Investiranje v delnice

Nakup delnic zelo težko smatramo kot varčevanje, saj gre bolj za investicijo oz. naložbo našega kapitala, kljub temu pa je cilj investiranja in nakupa delnic ta, da imamo po določenem času denar na razpolago. Investiranje v delnice je bil v preteklosti zelo priljubljen, a vedno najbolj rizičen način vlaganja denarnih sredstev. Danes je zagotovo takšno varčevanje še toliko bolj tvegano, saj so razmere na svetovnih borzah iz dneva v dan manj stabilne.

Depoziti na bankah

Kljub temu, da so obrestne mere na bankah drastično upadle, so sklenitve depozitov na bankah še vedno najvarnejše naložbe našega denarja. Edino tveganje za izgubo prihranjenega denarja je v teh primerih stečaj banke, kar je sicer v današnjih časih tudi možen scenarij, a vseeno je to precej nižje kot pri vlaganju denarja v druge oblike varčevanja. Glede na aktualne obrestne mere pri bankah pa je potrebno poudariti, da bodo dobički po dolgoročnem varčevanju minimalni.

Varčevanje doma

V zadnjih letih vse več ljudi najraje varčuje kar doma, saj zaupanje v banke in druge oblike varčevanja drastično upada. Kljub temu, da je edini riziko, ki ga imamo s takšnim varčevanjem ta, da nam denar kdo ukrade ali da pride do nepričakovanega dogodka (npr. požar), je vseeno takšno varčevanje najmanj smiselno oz. najmanj učinkovito. Po določenem obdobju bomo namreč imeli le toliko denarja, kolikor ga bomo »skrili«.

Denar investirajmo in razdelimo na več načinov

Najbolj koristen način varčevanja pa je zagotovo ta, da sredstva, ki jih imamo, razpršimo in razdelimo na več načinov varčevanja, saj tako zmanjšamo tveganja, ki so vezana na bolj rizična vlaganja in razporedimo donosnost naših naložb.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani