Komu je namenjen potrošniški kredit?

Komu je namenjen potrošniški kredit?

potrosniski kredit

Potrošniški kredit sodi med najbolj pogosto obliko kreditiranja. Običajno gre pri temu kreditu za kratkoročno posojilo, ki ga vzamemo, ko potrebujemo nekoliko manjše vsote denarja, na primer pri nakupu avtomobila, pri manjših prenovah stanovanja ipd. Potrošniški kredit kreditojemalec odplačuje mesečno.

Kakšna je običajno višina potrošniškega kredita?

Višina potrošniškega kredita se izračuna glede na vaše mesečne prihodke. Obrok kredita oziroma mesečna anuiteta ne sme nikdar presegati 55% vaših mesečnih prilivov. Poleg tega, vam mora na osebnem bančnem računu po odtegnitvi mesečnega obroka kredita mora ostati znesek v višini vsaj minimalne neto plače. Ker gre za kratkoročno posojilo, so tveganja, povezana z variiranjem mesečnih obrokov manjša, kakor pri dolgoročnih kreditih.

Vseeno se potrošniški kredit lahko zavaruje. To je moč storiti z zavarovanjem kredita pri določeni zavarovalnici, s poroštvom dveh plačilno sposobnih porokov ali na kak drug način, ki ga sprejme določena banka (npr. zastavitev vrednostnih papirjev, itd.).

Kaj potrebujemo za potrošniški kredit?

Potrošniški kredit oziroma posojilo vam na banki odobrijo, ko izpolnite vlogo za kredit. Vlogi morate priložiti še veljavni osebni dokument, davčno številko, plačilno listo (oziroma dokazilo o višini plače), upravno-izplačilno prepoved in dokument, s katerim zavarujete kredit.

Komu je torej tovrstno posojilo namenjeno?

Za potrošniški kredit se običajno odločamo takrat, ko si želimo z ugodnimi obrestnimi merami od banke izposoditi manjše vsote denarja, s katerimi nato večina kupi stvari, ki si jih samo z mesečnimi prilivi in varčevanjem ne bi mogli privoščiti – na primer avtomobil, šolnine, počitnice, pohištvo, itd. Prednosti takega kredita so, da lahko izbiramo med različnimi načini obrestovanja, običajno pa so nižji tudi stroški odobritve kredita. Preden se odločite za kredit pri določeni banki, primerjajte pogoje za odobritev kredita pri vsaj dveh ali treh različnih bankah, da si zares zagotovite najbolj ugodno posojilo. Nekatere banke ponujajo nižje stroške same odobritve potrošniškega kredita za določene starostne skupine, na primer za upokojence, mlade družine ipd. Običajno so tovrstni stroški posojila nižji tudi, če ste komitent banke, pri kateri želite vzeti kredit. V zadnjem času se ponujajo tudi ugodnejše obrestne mere in manjši stroški za odobritev posojila pri namenskih potrošniških ekoloških kreditih. Glede maksimalne višine mesečnega obroka je bilo več napisanega že zgoraj, glede spodnje meje pa banke običajno predlagajo, da najnižji mesečni obrok znaša okoli 40 evrov.

Ko uredite vse potrebno, vam banka potrošniški kredit 100% gotovinsko izplača. Pri posojilu se odločate še med spremenljivo obrestno mero (sestavljena je iz referenčne obrestne mere – Euribor – in fiksnega pribitka) ali med nominalno obrestno mero (NOM), ki je fiksna.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani