Najuspešnejše slovenske banke

Najuspešnejše slovenske banke

najuspesnejse banke

Vsakdo, ki ima mesečne ali druge občasne prilive, potrebuje svoj transakcijski račun, ki ga lahko odpre pri kateri izmed slovenskih ali tujih bank pri nas. Gospodarska kriza je razkrila, da bančni sistem tudi pri nas še zdaleč ni tako zdrav in stabilen, kot bi si nemara večina izmed nas mislila. Zato je še kako pomembno, pri kateri banki imamo odprt osebni ali celo varčevalni račun.

Na podlagi česa izbrati banko?

Banko nikoli ne izbirajmo zgolj na podlagi priročne lokacije ali znanca, ki je kot bančnik zaposlen pri določeni banki. Preden se odločimo za določeno banko, pri kateri bomo odprli svoj račun, je pametno pretehtati nekaj ključnih dejavnikov. Eden izmed takšnih je gotovo strošek mesečnega vodenja računa. Osebni račun vas bo pri različnih slovenskih bankah stal različno. V osnovi vam vse banke preko osebnega računa nudijo iste storitve  – vsakodnevno klasično ali tudi elektronsko poslovanje z bančno kartico. Slovenske banke imajo sicer dokaj usklajene stroške za vodenje računa. Razlike med njimi so nekaj centov na mesec. Vendar pa se opaža precejšnje razlike v obrestih, ki jih banke zaračunavajo na sredstva na transakcijskih računih. To pomeni, da so velike razlike med bankami tako med negativnimi kakor pozitivnimi obrestmi. To je vsekakor pomembno dejstvo, zato je poleg stroškov vodenja računa potrebno pri izbiri banke paziti tudi na to. Nadalje je smiselno preveriti, ali je banka, katero želite izbrati, nemara ena izmed tistih, ki omogoča brezplačen dvig na vseh bankomatih pri nas ali pa celo na bankomatih v članicah EU. Banke se razlikujejo tudi v višini rednega ali izrednega limita za osebni račun.

Katere so torej najugodnejše?

Med najnižjimi stroški za vodje osebnega računa pri nas se uvrščajo banke: Abanka, PBS, Raiffeisen, SKB in DBS. Te banke so najugodnejše tudi glede na stroške dvigov na drugih bankomatih, razlikujejo pa se tudi v odobrenih rednih limitih. Mnogi se danes za banko odločajo tudi na podlagi javne podobe določene bančne ustanove in če je le-ta na slabem glasu, preselijo svoje finance drugam.

Najboljša banka je najbolj varna in zanesljiva banka

Poleg očitnih dejavnikov, na podlagi katerih se odločamo med bankami, se je potrebno vprašati tudi, na kateri banki bo vaš denar najbolj varen. Dobro se je odločiti za banko, pri kateri za vaše prihranke oziroma njihovo morebitno izgubo garantira država. Tega zagotovila pri tujih bankah pri nas ne morete dobiti, čeprav to še zdaleč ni jamstvo, da so tuje banke manj uspešne ali zanesljive. Mnogi se odločajo za tuje banke pri nas ravno zaradi njihovega uspešnega poslovanja in mnogih ugodnosti, s katerim so konkurenčnejše od marsikatere domače banke. Pri izbiri tako vzemite v ozir tudi poslovanje banke in zadovoljstvo komitentov, ki navadno pove več kakor zgolj podatki o uspešnosti banke na papirju.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani