Vse, kar morate vedeti o stanovanjskem kreditu

Vse, kar morate vedeti o stanovanjskem kreditu

stanovanjski kredit

Nakup nepremičnine je v življenju vsakogar velik in pomemben korak. Ker večina za nakup najame posojilo, je še kako pomembno, da se pred najemom stanovanjskega kredita dodobra pozanimamo o vsem, kar moramo vedeti, da bomo s posojilom zares zadovoljni. Spodaj zato predstavljamo nekaj pomembnih dejstev o stanovanjskem kreditu, s katerimi bo njegov najem varen in kar se da ugoden.

Na banko se podajte oboroženi z vsemi vprašanji!

Nikar se na banko ne odpravljajte nepripravljeni! Pred odhodom se pozanimajte o temeljnih dejstvih o kreditiranju, prav tako si zapišite vsa vprašanja o stanovanjskem kreditu, na katera vam morajo znati na banki brez težav odgovoriti. Tako se zavarujete, da banko oziroma finančnega svetovalca zasujete s pomembnimi vprašanji, še preden vam ponudi domnevno najugodnejše posojilo. Če bo banka videla, da ima opravka z nekom, ki ve, kaj hoče, se bo do vas obnašala drugače, kakor če bi bili na področju stanovanjskega kredita povsem nevedni.

Preverite ponudbe različnih bank

Na vsaki banki tudi povejte, da boste njihovo ponudbo primerjali s ponudbami ostalih bank. Nikar se ne zaletite v prvo ponudbo, temveč se obnašajte kar se da selektivno. Preverite primerjalni izračun, ki ga lahko dobite na spletu, prav tako se za dodatne informacije obrnite na strokovnjake ali prijatelje, ki so izobraženi na finančnem področju. Svoje posojilo je smiselno primerjati tudi s posojilom znancev, ki so kredit jemali pred nedavnim.

Postavljajte prava vprašanja!

Če boste znali postaviti prava vprašanja, boste gotovo lahko dobili kar se da konkurenčen in ugoden stanovanjski kredit. Med obvezna vprašanja tako gotovo sodijo naslednja:

 • Kakšne so možnosti zavarovanja kredita in kakšen strošek je povezan s tem?
 • Katero obrestno mero mi priporočate – fiksno ali variabilno in zakaj?
 • Lahko oba z možem/ženo najameva eno posojilo, pri tem pa imava ene stroške, kredit zavarujeva z eno hipoteko, posojilo pa odplačujeva skupaj?
 • Je pri vaši banki mogoče dobiti hipotekarno posojilo v višini 100% gotovine?
 • Na podlagi katerega Euriborja se računa mesečni obrok? (3-, 6- ali 12-mesečni Euribor?)
 • Je moč posojilo odplačati predčasno in kakšni stroški so povezani s tem?
 • Koliko znašajo vsi stroški posojila – stroški odobritve, odvetnika, hipoteke, cenilca ipd?
 • Kakšna razlika je pri obrestni meri, ko gre za posojila na 20, 25 ali več let?
 • Se kreditna sposobnost določa le glede na prejeto plačo kreditojemalca?
 • Kakšna mora biti vrednost zastavljene nepremičnine, če jo primerjamo s posojilom?
 • Kakšne so možnosti za reprogramiranje posojila v primeru nezmožnosti odplačevanja kredita?

 

Pri iskanju odgovor na zgornja vprašanja imejte vselej pred očmi, da se hudič skriva v detajlih, zato je še kako pomembno, da pred najemom posojila zares izveste vse, kar morate vedeti o stanovanjskem kreditu!

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani