Zgodovina dolarja

Zgodovina dolarja

zgodovina dolarja

Dolar je danes uradna valuta v različnih državah po svetu, in sicer v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Vzhodnih Karibih, Liberiji, Hong Kongu, Novi Zelandiji in Singapurju in ga vsi poznamo s simbolom $. Ime dolar izhaja iz španskega dolarja, za katerega definicija je bila uporabljena za španske srebrnike v 18. stoletju v španskih kolonijah v Novem svetu. Le-ta je bila uporabljena že 200 let pred ameriško osamosvojitveno vojno. 6 julija leta 1785 pa je bil dolar razglašen za uradno valuto v ZDA.

Prva izdaja lastne valute v britanskih kolonijah naj bi se zgodila v Massachusets-u zaradi pomanjkanja zlata in srebra, ki je oviralo notranjo trgovanje. Zato so začele kolonije izdajati papirni denar, ki je veljal kot plačilno sredstvo in je nadomeščal zlato in srebro pri trgovanju. Do leta 1791 je bila vrednost dolarja neposredno vezana na zlato in srebro ter na njuno kombinacijo, med obdobjem od 1792 – 1873 pa je bila vrednost dolarja podprta iz zlata in srebra v fiksnem razmerju 15 proti ena. S časom je vpliv srebra na vrednost dolarja vedno bolj upadala. Abraham Lincoln je leta 1862 v času ameriške državljanske vojne uradno dovolil izdajo uradne valute in bankovcev v imenu zvezne vlade. Ti bankovci so začeli ameriško tradicijo tiskanja njihove valute zgolj v zeleni barvi v nasprotju z drugimi državami, ki jih običajno tiskajo v različnih barvah. Šele leta 2003 je dolar dobil tudi barvane različice bankovcev zaradi rastočega števila ponarejenih bankovcev, ki so se pojavljali v denarnem prometu. Dolar je še danes glavna rezervna valuta.

Danes poznamo bankovce za 1, 2, 5, 10, 20, 50 in 100 $. Ameriški predsedniki ter drugi vplivneži, ki so natisnjeni na ameriških dolarjih, so: George Washington (1 $), Thomas Jefferson (2 $), Abraham Lincoln (5 $), Alexander Hamilton (10 $), Andrew Jackson (20$), Ulysses Grant (50 $) ter Benjamin Franklin (100 $).

Poleg omenjenih mejnikov v razvoju dolarja lahko omenimo še nekaj pomembnih zgodovinskih točk, in sicer:

  • 1900 – Gold standard Act: tega leta se uveljavi kot mera uradnega denarja lezlati kovanec, dolar, ki vsebuje 25,8 zrn zlata. Unča zlata je tako vredna $20,67. Vse druge oblike denarja, ki jih je izdajala država, so morale biti vezane na to osnovno enoto.
  • 1933 – Executive order 6102: vsi, ki imajo zlato v zasebni lasti, so morali le-tega predati državi v zamenjavo za denar (razen določenih vrst zlatih predmetov)
  • Bretton – Woodski sporazum (1945 – 1971): po drugi svetovni vojni ZDA dosežejo sporazum, da dolar postane rezervna valuta. Valute članic so bile vezane na zlato z dovoljenim odstopanjem enega procenta, niso pa bile neposredno zamenljive v zlato, ampak zgolj prek dolarja. Ta sistem je zdržal približno do sredine 60-ih let.

Vrednost

Vrednost dolarja se je skozi zgodovino veliko spreminjala. V preteklosti je ameriški dolar veljal za najbolj zanesljivo valuto (v določenem obdobju celo bolj zanesljivo od zlata), v zadnjem desetletju pa je vrednost in stabilnost dolarja vse bolj nihala. Predvsem od leta 2013 dalje pa dolar v primerjavi z drugimi valutami počasi raste in vse bolj pridobiva na vrednosti, zato se še danes šteje kot zanesljiva valuta. Kljub vsemu pa je njegova prihodnost, tako kot za evro in vse ostale svetovne valute, še vedno zelo vprašljiva.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani